Skip to main content

OM AARHUS ROSEN

Det er den erfarne danske roseforædler Rosa Eskelund, der har skabt Aarhus Rosen. Forud ligger mange års arbejde, fortæller hun. Aarhus Rosen blev nemlig “født” allerede i 2010 i Dyreborg, der ligger smukt ud til Faaborg Fjord.

Aarhus Rosen er resultatet af flere tusinde krydsbestøvninger af haveroser. Her er den blevet spottet blandt 500-600 andre små udvalgte rosenplanter,” siger Rosa Eskelund og forklarer, at hun ved udvælgelsen var på jagt efter en ny rosenplante med de “rette gener”.

Den særligt udvalgte plante blev derefter sendt til Grønlykke Planteskole, der siden 1964 har udviklet sig til Skandinaviens største producent af haveroser. Erfarne fagfolk har testet, hvordan planten opfører sig ved dyrkning. Her blev Aarhus Rosen okuleret og udplantet med andre velkendte sorter for at vise sit værd. Hele tiden med Rosa Eskelunds skarpe blik.

Kriterierne for udvælgelsen af rosen er skrappe. Rosen skal være bedre end allerede eksisterende haveroser. Den skal være sund og stærk,” forklarer Rosa Eskelund, der er så begejstret for Aarhus Rosen, at hun allerede har plantet den i sin egen have.

Hun har over 30 års erfaring med at dyrke roser og fra hjemmet i det sydfynske holder Rosa Eskelund sig hele tiden på forkant med udviklingen. Resultatet er fyldige, sunde og remonterende roser, der blomstrer flere gange og som har stor holdbarhed.

Da Aarhus Rosen skal sprede glæde og vække sanserne på bl.a. demenshjem og plejehjem, var det et krav, at blomsten skulle dufte. “Og det gør den i den grad,” konstaterer Rosa Eskelund.

Aarhus Rosen er en rigtig buketrose. Det betyder, at den har flere blomster per gren. Blomsterne er store og velformede, og rosenhovedet har et smukt, klassisk udtryk, forklarer Rosa Eskelund. Når Aarhus Rosen blomstrer, åbner den sine blomsterhoveder helt, og i midten af dem kommer den gule pollen til syne. “Det vil helt sikkert glæde havens insekter,” fastslår hun.

Planten er kraftigt voksende med tykke, mørkegrønne blade, der virker helt læderagtige. Aarhus Rosen er fuldt vinterhårdfør, så når den først er plantet, kan du have glæde af rosen i mange, mange år.

FAKTA OM AARHUS ROSEN

 • Oprindelse:
  Skabt i Dyreborg på Sydfyn i Rosa Eskelunds laboratorie-drivhus

 • Opformet og dyrket:
  Grønløkke Planteskole ved Finn Jensen på store rosenmarker ved Bogense

 • Officielt navn:
  Aarhus rose tm Plant’n’Relax (R)

Hvem står bag Aarhus Rosen?

Bag initiativet står Den Selvejende Institution Aarhus Rosen. Institutionen har til formål at implementere, udbrede og omsætte den særligt forædlede rose, Aarhus Rosen.

Bestyrelsen i Den Selvejende Institution Aarhus Rosen:

 • Marc Perera Christensen (bestyrelsesleder)
 • Pia Anette Hou Avnsted (vicebestyrelsesleder)
 • Keld Hasle Jakobsen (kasserer)
 • Peter Rønnow (bestyrelsesmedlem)
 • Morten Nystrup (bestyrelsesmedlem)
 • Rosa Eskelund (bestyrelsesmedlem).

Hvordan er projekt Aarhus Rosen finansieret?

Tak til fonde og foreninger, der med bidrag har gjort det muligt for Aarhus at få sin egen rose.

KØBMAND
HERMAN SALLINGS FOND

Beierholm Aarhus

Hvem kan få Aarhus Rosen?

På baggrund af donationer vil Aarhus Rosen institutionen erhverve og på eget initiativ samt på baggrund af ansøgninger donere sammenplantninger med Aarhus Rosen til almennyttige projekter med særlig fokus på demenshjem, plejehjem, øvrige institutioner samt offentlige parker og pladser i Aarhus Kommune.

Hvor køber jeg Aarhus Rosen?

Private kan købe Aarhus Rosen hos vores forhandlere. Overskuddet herfra går ubeskåret til foreningens formål. Du kan læse den selvejende institutions vedtægter her.